Våga yoga!

yogaHar man inte provat på yoga som träningsform så tycker jag absolut att man ska göra det. Träning behöver inte handla om att bli svettig och andfådd, och faktum är att yoga är väldigt effektivt för att få en starkare och smidigare kropp samtidigt som det också har många andra fördelar. En vanlig anledning till att man känner sig skeptisk mot yoga är för att de som håller på med det ofta framhäver de ”själsliga” effekterna. För den som tycker att sådant är trams är det nästan lite sektvarning på yogamänniskor.

Yoga handlar ju inte bara om att stå i knasiga ställningar utan också om djupandning, avslappning, att komma i kontakt med sitt inre o.s.v. Det behöver dock inte vara något religiöst över det. Rätt utförd yoga frigör muskelspänningar, minskar hjärtslagen, gör att andningen blir långsammare och helt enkelt startar en process i kroppen som slår av stressfaktorn och slår på avslappningsmekanismen. Man skulle kunna säga att det minskar trycket på kroppen, och då har kroppen en chans att starta sina helande mekanismer och börja läka.

Yogan ökar produktionen av flera må bra-hormoner, motverkar depressioner, höjer koncentrationsförmågan, minskar stress, förbättrar sömnen, ger energi, stärker musklerna, förbättrar kroppshållningen, förbättrar kroppsfunktionerna och helt enkelt gör att man blir mer närvarande i nuet. Det handlar med andra ord inte om att man ska uppnå någon slags trans utan helt enkelt om att man med hjälp av olika övningar ökar välbefinnandet och får ett gäng andra positiva effekter på köpet. Yoga är en träningsform som är bra både för kroppen och knoppen, och ett väldigt bra komplement till annan träning!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *