Få koll på din menstruationscykel

När jag var 18 år började jag äta p-piller eftersom jag och min dåvarande pojkvän ville kunna ligga med varandra utan att vara oroliga för graviditet. P-piller är verkligen fantastiskt på det viset med tanke på att man slipper hålla på med kondomer, p-ring eller pessar och man behöver inte heller ha något i kroppen som till exempel spiral eller p-stav. Men även om p-piller inte syns eller märks så påverkar det ändå kroppen väldigt mycket, och det handlar inte bara om det faktum att man inte får ägglossning utan det kan också påverka på många andra sätt.

Idag kan jag definitivt tycka att p-piller skrivs ut allt för lättvindigt till unga tjejer som inte riktigt förstår vad det är de stoppar i sig. P-piller har nämligen en rad tråkiga biverkningar som man kan råka ut för, som till exempel viktuppgång och acne, och även mer allvarliga sådana som blodpropp och depression. Vissa tjejer blir väldigt nedstämda och känner sig inte som sig själva längre, men många kopplar det ändå inte till p-piller förrän man slutar och helt plötsligt blir sitt gamla vanliga jag istället. Risken för blodpropp är ändå ganska liten måste sägas, faktiskt mindre än om du är gravid, men den ska ändå tas på allvar.

Hur som helst, när jag och min dåvarande pojkvän gjorde slut fortsatte jag att äta p-piller, dels av bekvämlighet eftersom man vet exakt när man får sin blödning, men också för säkerhets skull då man aldrig vet när man behöver skyddet på nytt (nu kan jag dock säga att jag absolut inte rekommenderar p-piller som preventivmedel vid one-night-stands då det ju inte skyddar mot könssjukdomar). Nu är jag singel och för ungefär ett halvår sedan bestämde jag mig för att sluta med piller. Jag ville helt enkelt att min kropp skulle få vara naturlig, och det är ett val jag verkligen inte ångrar!

Tips: ägglossningstest
Just det där med att man inte vet exakt när mensen kommer är en sak som jag har upplevt som lite jobbig nu när jag inte äter p-piller, speciellt när man har ätit piller väldigt länge och inte har någon koll på sin naturliga cykel, och för er som är i samma situation vill jag tipsa om ägglossningstest. De brukar kanske mest användas av de som vill bli gravida, men de fungerar också väldigt bra för den som bara vill få koll på mensen. Ägglossningstest i kombination med appen Clue blev min räddning. Där skriver man helt enkelt in när man har ägglossning och när man får mens och hur länge den varar, och efter ett tag kan appen beräkna när du ska ha mens utifrån dina tidigare cykler. Jättesmart!

graviditetstestFinns på nätet
Jag beställde ägglossningstest på nätet, bland annat från Svensk Hälsokost. En gång hade jag av misstag beställt ett graviditetstest istället, snacka om att jag blev förvånad när jag öppnade paketet, men det var inga problem att skicka tillbaka och byta. Om ni vill få koll på er menstruationscykel så tycker jag definitivt att ni ska testa ägglossningstest och appen Clue (det är i alla fall min favorit). Man kan använda den även utan test, men det blir ett säkrare resultat om man vet när man har ägglossning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *